sobota, ledna 30, 2010

Možnosti ošetření v terapii Shiatsu

Akupunkturní mapa drah a bodů

Shiatsu je na rozdíl od jiných masérských technik, specializováno na ošetření energetických drah známých například z akupunktury nebo akupresury. Neznamená to však, že se nevěnuje svalovým problémům jako jiné masáže. Je však svázána s teorií Tradiční Čínské medicíny která viní z potíží a chorob nerovnoměrné proudění vitální energie Ki/Qi v organizmu. Příslušné svalové problémy se tedy nevyřeší pouze masáží postiženého místa, ale obnovením proudu energie z postiženého místa k souvisejícímu vnitřnímu orgánu.Tímto se odstraní příčina potíží a nejen následek jako je bolest za krkem, nebo bolesti v bedrech či kolenou.

Pro zjištění akutního a skutečného stavu potíží se používá Hara diagnostiky coby nejdůležitější diagnostické metody v Shiatsu. Podle konkrétních potíží klienta a výsledku Hara diagnostiky se volí ošetření těch akupunkturních drah, které jsou v největší nerovnováze a jsou tedy pravými původci zdravotních problémů.
Tyto energetické dráhy jsou známy už tisíce let a to nejen v Asii, ale i z jiných starověkých kultur Ameriky i Evropy. Nejpodrobnější systém drah však vznikl v Číně, kde je základem Tradiční medicíny dodnes.

Čínští lékaři popisují 12 párových řádných akupunturních drah spojených se svými vnitřními orgány a dále 8 mimořádných akupunkturních drah doplňující systém a propojující dráhy předchozí. Co je však zvláštností Terapie Shiatsu, je doplnění sítí drah o dalších 12 párových drah, které popsal zakladatel školy Zen Shiatsu, Shizuto Masunaga (1925-1981). Ten vynikal empatií i znalostmi Čínské Tradiční medicíny. Vystudoval psychologii kterou později vyučoval na univerzitě. Své znalosti uspořádal v systém, chápající moderní život plný stresových situací a spojitost vzniku chorob s psychickými stavy klientů. I západní medicína zavedla pojem psychosomatické poruchy či civilizační choroby. Psychosomatické choroby se v počáteční fázi projevují například bolestmi hlavy, trávicími potížemi, podrážděností , nespavostí či únavou. Tyto potíže mohou přerůst do pokročilého stádia, které znamená nezřídka nevratné funkční poškození orgánů a tkání jako žaludeční vředy, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda či deprese.

Není náhodou že psychosomatické poruchy, tak špatně léčené západní medicínou, dokáže napravit Shiatsu, čínské energetické cvičení Qigong, cvičení Taijiquan/Taiči i indické Jóga. Všechny uvedené systémy, totiž chápou člověka jako celek a součást přírody i se sociálními vazbami na společenství ve kterém žije.
Taijiquan Centrum Ostrava, cvičení Taijiquan/Taiči a zdravotní/energetické cvičení Qigong: http://taijiquancentrum.blogspot.com/