sobota, ledna 30, 2021

Desatero Shiatsu / Šiatsu

Fuji

Desatero Shiatsu je jednoduchý návod pro Ty, co si chtějí tuto terapii co nejvíce vychutnat. Obsahuje shrnutí doporučení ,které vznikly mnohaletou zkušeností mých učitelů a mojí. Neobsahuje nařízení, ale doporučení. Pro někoho budou přirozená, pro jiného nová. Pokud se však jimi budete řídit, získáte maximum z terapie, která Vás může dlouho těšit i zbavit zdravotních potíží.
  1. Shiatsu je vhodné pro všechny věkové skupiny, mimo první trimestr těhotenství, nádorová onemocnění s metastázemi, akutní horečnaté onemocnění či hojící se jizvy a rány.
  2. K poznání Vašich potíží a volby nejvhodnějšího ošetření se terapeut ptá na prodělaná onemocnění, užívané léky či stravovací návyky.
  3. K Shiatsu si vezměte oblečení světlých barev ( ne černé !) tepláky, tričko s dlouhým rukávem, teplé ponožky, ženy mohou odložit podprsenku. Sundejte své šperky a brýle.
  4. Na ošetření nechoďte hladoví, ani právě po jídle, před terapií navštivte toaletu.
  5. Při Shiatsu se uvolněte, nepomáhejte v pohybech, klidně dýchejte. Pokud cítíte bolest, řekněte to a terapeut změní techniku nebo pozici k ošetření.
  6. Po Shiatsu si naplánujte volný večer bez práce a povinností. Nerozptylujte se sledováním televize, puste si příjemnou hudbu, běžte dříve spát. Dejte si lehkou bezmasou večeři, pijte dostatek vody, vyhněte se alkoholu, kávě a sexu.
  7. Nejsilnější účinek Shiatsu přetrvává až tři dny, mohou se mimořádně objevit živé sny, ospalost, průjem či bolest hlavy. Pozdější problémy Shiatsu nelze přičítat.
  8. Další návštěva je vhodná do jednoho až čtyř týdnů od posledního ošetření v závislosti na míře potíží.
  9. Cena za terapii je vyjádřením práce, schopností a zkušeností terapeuta a času Vám věnovaného.
  10. Shiatsu využívá tradiční čínské medicíny, není však všemocné. Nezacvičí si za Vás ani za Vás nebude držet dietu. Může Vám však být výborným pomocníkem k překonáním zlozvyků.
Pokud Vám doporučení přijdou rozsáhlá a složitá, nevadí. Říká se totiž že: "naučit se přijímat Shiatsu je stejně tak náročné jako ho poskytovat".