úterý, ledna 20, 2009

Reflexní terapie chodidel

Kurz reflexní terapie

Reflexní terapie chodidel je jednoduchou metodou, jak ovlivnit zdravotní stav. Je založena na teorii nervovém spojení reflexních zón s příslušným orgánem, svalovou skupinou nebo kostmi. Tyto reflexní zóny se nacházejí na různých částech těla. Velmi populární a účinná je terapie prováděná na chodidlech. Existují však také reflexní zóny na dlaních a rukou, uších, tváři, břiše nebo zádech.

Výhodou této terapie je nejen ovlivnění funkcí těla skrze stimulaci zón, ale také její použití coby diagnostické metody. Při terapii masér prochází jednotlivé zóny v určeném pořadí a podle citlivosti, reakce na tlak či bolestivosti zón a změny struktury tkáně je schopen určit míru nerovnováhy daného orgánu nebo místa.

Při hodinové terapii, kdy klient leží na masérském stole a terapeut prochází postupně reflexní zóny na chodidlech, je vytvořen přehled o stavu zón. Tento pak slouží jako pomůcka pro nákres míst na slepé mapě, který si klient odnáší domů. Podle něj může ovlivňovat svůj stav během dne a terapie tímto pokračuje dál. Toto jistě není možné u jiných terapií.
Při další návštěvě je pak patrná změna v citlivosti i struktuře zóny ošetřované klientem což souvisí s ústupem zdravotních problémů. Pokračuje se dále v harmonizování celého organizmu, podle teorie čínské tradiční medicíny. Po opakovaných návštěvách se stav klienta zlepšuje natolik, že terapie je používána coby prevence.

Preventivní návštěva odhaluje orgánovou a energetickou nerovnováhu dříve, než se projeví coby nemoc nebo potíž. Harmonické a přirozené plynutí energie v organizmu je stav zdraví. Tímto nahlížením na zdraví jako na rovnovážný stav energie Qi v organizmu jsou si všechny terapie vycházející z čínské tradiční medicíny podobné. Ať už jde o Reflexní terapii, Shiatsu, Čínskou tlakovou masáž, Moxování, terapii Guasha a jiné.
Reflexní terapie je účinná při migrénách, bolestech zad i pohybového systému, nedostatečnosti imunitního systému, trávicích i vylučovacích problémech.
Lze ji mimořádně použít i při akutních problémech, jako je například bolest zubů, hlavy nebo alergických reakcích organizmu.


Mapa reflexních zón chodidel