úterý, ledna 20, 2009

Guasha

Pomůcky na terapii Guasha

Guasha / ŠkrábáníGuasha znamená škrábat nebo třít. Tato metoda je součástí čínských masáží. Opírá se o teorii Tradiční čínské medicíny, která je praktikována v celé východní Asii už přes pět tisíc let. Jedná se o metodu ve svých principech velmi příbuznou známějšímu baňkování. Na rozdíl od baněk umožňuje lépe ošetřit končetiny, chodidla, šíji, obličej i vlasovou část hlavy. Tedy místa, kde je použití baněk ztíženo nebo dokonce znemožněno.

Pomocí nástrojů, nejčastěji deštiček z rohoviny vodního buvola nebo jadeitu, se plynule poškrabuje pokožka podle předepsaných postupů. Pro zvlhčení kůže a zlepšení kluzných vlastností Guasha se používají oleje. Tahy vždy respektují tok energie Qi na drahách Jing a Luo. K dosažení dobrého výsledku se také pomocí Guasha stimulují akupunkturní body ležící na drahách. Nejčastěji ošetřovaná místa jsou: zátylek, šíje, záda, hrudní koš, břicho, loketní a podkolení jamka.

Guasha/Škrábání vytváří zarudnutí a „otevření“ povrchu kůže, které dovoluje únik toxinů a nežádoucích patogenů ven z organizmu.

Terapii je možné opakovat po týdnu od předchozího ošetření. Řídíme se stavem kůže, její tloušťkou a citlivostí klienta. Kůže musí mít čas zregenerovat se a zarudnutí většinou stačí ustoupit. Guasha lze provádět jako samostatnou metodu masáže, ale častěji ji používáme ve spojení s Čínskou tlakovou masáží. Společně se obě techniky podporují a výsledek je poté výraznější.

Účinky podle TČM: Tato technika ulevuje chronické bolesti, působí proti stagnaci Qi, rozpouští masy, vylučuje zadržené, odstraňuje horkost a vítr, aktivuje a ochlazuje krev. Odstraňuje toxiny, zrychluje a harmonizuje metabolizmus, urychluje krevní oběh, uvolňuje svaly a podkoží, zastavuje zvracení, snižuje nadměrný vzestup.

Pomáhá při bolestech svalů a kloubů, zvláště šíje, ramen a hlavy, mrtvění končetin, ischiasu, astmatu, horečce, nachlazení, horečnatých nemocech, zácpě, pocitech těžkých končetin a tíže v hrudi, nespavosti, migrénách, psychickém i fyzickém napětí.
Zvyšuje obranyschopnost organizmu, aktivizuje lymfatický systém, celkově zlepšuje a zrychluje regeneraci a vyloučení odpadních látek z těla.