středa, února 18, 2009

Med - Tián Mì - 蜂蜜

Včela medonosná

Med je v Tradiční Čínské medicíně považován za zázračnou potravinu. Má neutrální povahu, sladkou chuť a váže se k meridiánům Sleziny, Plic a Tlustého střeva. Vyživuje, zvlhčuje, detoxikuje a tlumí bolest. Med má baktericidní účinek. Při infekcích v ústech, aftech i oparech. Při žaludečních vředech, pomáhá konzumace třetiny šálku medu, třikrát denně před jídlem.
Zevně jej lze nanášet na odřeniny, popáleniny i na hemeroidy. Známé je také přidávání medu do kosmetických výrobků jako šampónů, obličejových masek, mýdel atd.
Ranní konzumace pár lžic medu v teplé vodě, odstraňuje zácpu. Použití najde i po nemocech k znovunabytí síly a vitality. Posiluje žaludek a trávení.

Med také zastavuje kašel a zlepšuje dýchání. V Čínské fytoterapii se med používá k harmonizaci účinků bylin ve směsi. I na našem trhu lze pořídit v současnosti v medu naložené byliny jako Shizandra Čínská, Zázvor, Ženšen, Rakytník nebo Guarana.

Silnější bakteriostatické, virostatické a fungicidní účinky než Med má jiná látka sbíraná včelami, Propolis. Propolisové kapky jsou osvědčenou metodou při počínající chřipce a nachlazení. Kloktání roztoku potírá záněty v ústní dutině, zápach z úst, bolest zubů a záněty mandlí. Léčí otlaky, puchýře, kuří oka a bradavice.