úterý, ledna 20, 2009

Kustovnice Čínská - Goji


Kustovnice čínská - Lycium Chinenesis - Lycium Barbarum - Gouqizi - Goji

Za těmito názvy se skrývá rostlina jejíž čerstvé nebo sušené plody se konzumují v Číně již mnoho staletí. Jsou tradičním doplňkem výživy a lze je přidávat do sladkých i slaných pokrmů. Nakládají se do medu, alkoholu nebo do vína aby byla podpořena jejich síla.

Tradičně se plody Kustovnice používají k podpoření vitality a sexuální potence. Pomáhají nabýt ztracené síly, posilují svaly i kosti, kolena i bedra a také zlepšují paměť. Jejich pravidelná konzumace má býti zárukou zdravého a dlouhého života. Právě s dlouhověkostí bývá v čínských legendách spojována nejčastěji.
Podle tradiční čínské medicíny plody prospívají Ledvinám, Játrům a Plícím. Používají se při celkové ochablosti, posilují funkci ledvin a imunitu, odstraňují bolesti v bederní páteři, impotenci a hučení v uších. Kustovnice zlepšuje dechové funkce, snižuje hladiny tuku a cukru v krvi, zlepšuje vidění a napomáhá k lepší funkci jater.

Z moderních výzkumů západní medicíny se jedná o rostlinu ze silnými antioxidačními účinky, množstvím beta-karotenu a téměř 20 aminokyselin včetně všech esenciálních. Obsahuje množství minerálů jako fosfor, měď, selen a i vzácné germanium.

Příprava nápoje z Kustovnice je jednoduchá, avšak je třeba vyvarovat se kontaktu s kovovým nádobím. Vystačíme si s konvicí z varného skla. Do 250ml vody přidejte 15 ks plodů a za mírného varu vařte po 10 minut. Poté je nápoj připraven a je lépe jej popíjet ještě teplý. S nápojem sníme i plody.
Toto množství je na jednodenní dávku a není vhodné ho překračovat. Jako u jiných bylin je vhodné po třech týdnech užívání kůru na jeden týden přerušit než budeme pokračovat.

Oblíbené je také Kustovnicové víno. Do 1l. červeného vína, já nejraději Svatovavřinecké, nasypejte 100g. kustovnice. Neprodyšně uzavřete a nechte odležet alespoň tři týdny ve stínu. Poté je víno připraveno a nezapomeňte jíst i plody Kustovnice. Denní doporučovaná dávka je 1dc. takže opatrně :) !