úterý, ledna 20, 2009

Moxa a Moxování

Smokeless Moxa Stick

Terapie Moxování vznikla na severu, v chladných oblastech Číny, jako metoda požehování. Jde o nahřívání a prohřívání aktivních a akupunkturních bodů. Dodává nemocnému ztracenou energii. Rovnoměrným, pomalým hořením směsí léčebných látek, z nichž převahu tvoří sušené vlákno pelyňku, čínsky Jiu3 (Artemisia Sinensis, Artemisia Vulgaris), vzniká teplo, které proniká do hlubších vrstev, ohřívá jednotlivé body a dráhy a podporuje v nich oběh energie Qi a krevní oběh.


Tím vyhání z těla Chlad, odstraňuje Stagnaci krve a doplňuje spotřebovanou energii Qi. Dlouhodobé moxování zabraňuje chorobám a prodlužuje lidský věk. Moxování napomáhá zvyšování obranyschopnosti organismu, zrychluje látkovou výměnu, zvyšuje prokrveni, uvolňuje svalstvo a stabilizuje vegetativní nervový systém. Dále působí na krevní systém, rozšiřuje cévy, čímž zpomaluje pulz a snižuje krevní tlak.

Indikacemi jsou; onemocnění vyvolaná Chladem a Vlhkostí a onemocnění, u nichž je oslabena životní energie Qi. Projevem může být neschopnost se zahřát, pocit těžkých nohou, bolesti kloubů a páteře, průjem, letargie, bledá kůže, světlá moč. Napomáhá při chronických stavech, bolesti, únavě, vyčerpanosti.

Kontraindikaci jsou; všechna onemocněni vyvolaná Teplem či Horkem. Projevem může být vyhledávání chladu a chuť na studené nápoje, zarudlé tváře a oči, tmavá moč, zácpa a suchá stolice, impulzivní chování a vysoký krevní tlak.