úterý, ledna 20, 2009

Schizandra Čínská - Klanopraška


Schizandra Čínská - Magnolka Čínská - Klanopraška - Wuweizi

Čínský název Wuwiuzi, znamená "plody pěti chutí". Jsou známy v severovýchodní Asii už stovky let pro své tonizační účinky na lidský organizmus. Použití našly v tradiční medicíně Číny, Tibetu i sibiřských národů.
Rostlinou je liána dorůstající až 15 metrů délky. V čínské medicíně se využívá jak čerstvý tak sušený plod který se tvoří na rostlině v souplodí podobném hroznům rybízu.

Z pohledu čínské medicíny Schizandra prospívá Ledvinám, Srdci, Plicím i Játrům. Má celkově tonizační působení, zvyšuje sílu, zvedá krevní tlak a posiluje imunitní systém. Odstraňuje stres, ospalost,vyčerpání, deprese a harmonizuje mentální síly.
I současná medicína objevila že léčí kardiovaskulární choroby, regeneruje srdeční sval, stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol. Stimuluje mozkovou činnost a CNS, zlepšuje paměť a koncentraci.

Tradičně jí byly léčeny plicní nemoci, bronchiální kašel, astma. Svou svíravou chutí "udržuje a rozhojňuje tekutiny", čímž léčí noční pocení, časté močení, poluce a vyživuje jin Ledvin.
Nejvíce je snad spojována s léčivými účinky na jaterní funkce. Regeneruje při virovém zánětu jater nebo chemickém poškození jaterní buňky. Zlepšuje také zrak a prospívá očím, které jsou z pohledu tradiční čínské medicíny s Játry úzce spojeny.

Kontraindikována je v těhotenství, u vysokého krevního tlaku a epilepsie.
Plody se užívají různě. Lze je uvařit ve vodě, nakládat do medu, nebo z nich vytvořit tinkturu macerováním v lihu. Je používána jako koření v kuchyni. Nejjednodušší užití je prostá konzumace 1g. asi 5 kusů sušených plodů dvakrát denně. Tonizační účinek je až šest hodin po požití plodů! Proto se nedoporučuje, obzvláště citlivým osobám konzumace po 17 hodině! Určitě neusnete! Je doporučována 100 denní kůra pro celkovou regeneraci Jater. Právě v předjaří a na jaře, je ta nejvhodnější doba začít jarní Jaterní očistnou kůru.


Sušené plody Schizandry Čínské-Wuwiezi